Urban mining variion

‘Urban Mining’ wat is dat eigenlijk?

Urban Mining, de stad zit vol waardevolle grondstoffen opgeslagen in gebouwen. Nieuwe gebouwen maar ook oude gebouwen die bijna aan het einde van hun levensloop zitten. ‘Urban Mining’ streeft naar hergebruik van de waardevolle grondstoffen die in deze panden aanwezig zijn. Oude gebouwen worden niet gesloopt maar worden ontmanteld, met als doel zoveel mogelijk materialen te oogsten voor hergebruik.

Termen als afval en slopen moeten we in de toekomst zien te vermijden. Sloophout kan worden gezien als nieuwe kozijnen, dakkapellen, tafel en vloeren. Urban Mining haalt de grondstoffen die nodig zijn voor het produceren van onze producten, niet uit de grond of de natuur maar uit de ‘stad’ (Urban). En dat is waar deze term vandaag komt. Samen met circulair bouwen vormt Urban Mining de toekomst. Want circulariteit gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later. Na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden om zo materialen te hergebruiken voor nieuwe producten. Hiermee ontstaan er nieuwe verdienmodellen. Sloopwerk is niet langer meer een kostenpost, maar levert zelfs geld op. Dit resulteert in een wereld waarin niet recycling het hoogst haalbare is, maar hergebruik.

Recycling als laatste redmiddel voor oude producten

recycling is een proces waarbij het meeste waardeverlies plaats vindt. Hergebruik is daarin altijd beter dan recyclen. Als we hergebruiken hebben we het over ‘upcycling’ in tegenstellen tot recycling wat een vorm van ‘downcycling’ is. Met nieuwe innovatieve technieken komen we steeds dichter bij een circulaire economie waarin deze begrippen de standaard zijn.

Materialen en hun identiteit

Gebouwen worden in de ontwerpfase voorzien van 3D modellen vol nuttige informatie. Met de komst van het materialenpaspoort is het mogelijk om materialen voor altijd beschikbaar te stellen door ze een identiteit te geven. Madaster is een voorbeeld van een platform dat een systeem heeft ontwikkeld met alle informatie over materialen die zijn verwerkt in een gebouw of infrastructuurwerk. Een materialenpaspoort van een gebouw maakt het eenvoudig inzichtelijk welke materialen bij de bouw zijn gebruikt, en hoe deze materialen zijn verwerkt. Dit maakt het hergebruiken en terugwinnen van materialen tijdens het demonteren veel eenvoudiger en geeft bouwwerken meer waarde. Dit sluit netjes aan bij het Urban Mining principe.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Links

Bezoekadres

Bezoek uitsluitend op afspraak!
De Bleek 32
7468 DL Enter
The Netherlands

Contact

T: +31 (0)85 047 0157
E: info@variion.nl
Contactpagina

Volg ons 

Plattegrond VARIION 45

Plattegrond VARIION 45

Plattegrond VARIION 23

Inventaris keuzemogelijkheden

Bij Variion is het mogelijk uw eigen unit samen te stellen. Wij hebben de mogelijkheid, budget, standard en exclusive.

Standard
Het instap niveau.
Van alle gemakken voorzien.
+ 0,-
Standard
Het instap niveau.
Van alle gemakken voorzien.
+0,-
Standard
Het instap niveau.
Van alle gemakken voorzien.
+0,-
Standard
Het instap niveau.
Van alle gemakken voorzien.
+0,-
Standard
Het instap niveau.
Van alle gemakken voorzien.
+0,-
Standard
Het instap niveau.
Van alle gemakken voorzien.
+0,-
Vorige
Volgende

Deze keuken is standaard voorzien van koelkast en dubbele elektrische kookplaat.

Privacy Preference

Wij maken gebruik van cookies op onze website.  Meer weten.